Közérdekű információk



125 éves Vas vármegyében a víziközmű-szolgáltatás


Sajtóközlemény - 125 év.png

125 éves Vas vármegyében a víziközmű-szolgáltatás

Jubileumot ünnepel a VASIVÍZ ZRt. 125 évvel ezelőtt, 1898-ban épült meg Szombathelyen az Északi vízmű és ennek kútjára alapozva közel húsz kilométer vízvezeték. Elkezdődött az egyesített csatornahálózat kivitelezése, és a Jókai parkban felépült a – töredékében – még ma is látható víztorony. 1928-ban helyezték üzembe az első, szombathelyi szennyvíztisztító telepet, és megépült a város második víztornya is a mai Szent Flórián körúton.

A Szombathelyi Víz-, Csatornamű és Fürdő Vállalatot 1949-ben alapították, 13 évvel később a feladatkörét megyeire bővítették. Az első száz évben megvalósult a megyében a teljes körű ivóvízellátás, a szennyvízhálózat azonban még elmarad ettől, bár az elmúlt évtizedekben jelentősen bővült a csatornázott települések száma.

1962-ben nyílt a szombathelyi Termálfürdő és az akkor a társaság által üzemeltetett Büki Gyógyfürdő, 1981-ben pedig a szombathelyi Fedett Uszoda. 1971-től működik a vízvizsgáló laboratórium, az ügyfélszolgálati iroda 1998 óta várja az ügyfeleket Szombathelyen, később a megye több településén is.  

Az utóbbi 25 évben – hazai és uniós forrásokból – jelentős fejlesztések zajlottak megyeszerte mind az ivóvíz- , mind a szennyvízszolgáltatás területén. A korszerűsítéseknek, a hálózatok bővítésének, a legújabb technológiák bevezetésének és a hatékony szakmai tevékenységnek köszönhetően folyamatosan javul a szolgáltatás minősége, és az e-ügyintézésnek köszönhetően jóval egyszerűbben intézheti ügyeit a lakosság.

560 fős dolgozói létszámával a vármegye egyik legnagyobb foglalkoztatója a VASIVÍZ ZRt. Jelenleg 208 kutat üzemeltet, évente 14,5 millió köbméter ivóvizet termel. A vármegye lakosságának mintegy 95 százalékát, 207 települést lát el egészséges ivóvízzel, amely a magas ásványianyag-tartalmának köszönhetően az egyik legjobb minőségű ivóvíz Magyarországon.

A cég 136 településen végez szennyvízelvezetési és -tisztítási szolgáltatást. A telepek átlagosan napi 32 000 köbméter szennyvizet tisztítanak meg. A szennyvíziszap egy részéből kiváló minőségű komposzt készül.

A VASIVÍZ ZRt. közéleti szerepvállalása is kiemelkedő. Sokat tesz a cég az ivóvízkincs védelme, az ivóvízfogyasztás népszerűsítése, a megfelelő szennyvízcsatorna-használat érdekében személetformáló rendezvényekkel,  ivókutak telepítésével.

A szombathelyi Vízműtörténeti Múzeumban pedig szívesen látják az érdeklődőket történeti visszatekintésre.

A Vas vármegyei víziközmű-szolgáltatás múltjáról és jelenéről egy képekkel gazdagon illusztrált, informatív kiadvány készült. A 125 éves jubileumot ünnepi közgyűléssel, a cég nyugdíjas munkatársainak találkozójával és a jelenlegi dolgozók összejövetelével ünnepelte az elmúlt hetekben a VASIVÍZ ZRt.

Giant kijelzőSajtókép

vissza