Közérdekű információk



Répcelak - vízminőség javító programról tájékoztatás


Répcelak.jpg

Tisztelt Felhasználóink!

 

A Répcelaki vízmű telepen 2021-2022 évben megvalósult ivóvíz rekonstrukció után ivóvíz elszíneződést, íz és szagproblémákat észlelhettek.

A vízminőségi probléma az újonnan kiépített, hosszú távon nagyobb ivóvízbiztonságot garantáló technológia beüzemeléséhez kapcsolódó átmeneti jelenség.

A zavaró szín, íz a víz vastartalmának köszönhető, amely az egészségre ártalmatlan, csak esztétikai problémát jelent.

Az új technológia az ingatlanok belső hálózatán fokozhatja a problémát, ha elöregedett (30-40 éves) vas/acélvezetékek vannak a vízmérő után, melyek cseréje lassan minden felhasználási helyen aktuálissá válik.

Társaságunk 2022. augusztus hónapban második alkalommal is elvégezte a gerincvezetékek szivacsos mosatását, továbbá kérés esetén biztosította a lakosság részére a vízmérő leszerelésével a belső hálózatok mosatását is, melyet kérés esetén a továbbiakban is ingyenes elvégzünk.

Az ivóvíz minőségét a VASIVÍZ ZRt. és a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya folyamatosan vizsgálja. A vezetékes ivóvíz forralása nem szükséges és az észlelt jelenségre nem jelent megoldást. 

A Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya és az Üzemeltető által végzett vizsgálati eredmények nem indokolják átmeneti ivóvízellátás elrendelését, vagy a felhasználás korlátozását. Amennyiben a belső hálózaton a felhasználók érzékszervileg nem érzik megfelelőnek az ivóvizet, Répcelak településen lehetőség van 5 db közkifolyó használatára (Bartók B. u. 2, Petőfi u. 46., Széchenyi u. 25., József A. u. 10., Vörösmarty u. 7.). A szivacsos mosatást követően a közkutak vas- és mangántartalma megfelel az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X. 25.) Korm. rendeletben foglaltaknak.

A VASIVÍZ ZRt. továbbra is biztosítja, hogy igény esetén a vízmérőt leszereli és térítésmentesen belső hálózatmosatást végez a szolgáltatott víz minőségének javítása érdekében. 

Társasházakban kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a vízmérő levétele után minden lakásban történjen meg a víz kifolyatása, hiszen csak ekkor van lehetőség a belső hálózat kellő hatékonyságú tisztítására. A szolgáltatott ivóvíz minőségének javításában kiemelten fontos szerepe van a lakosság közreműködésének.

A Felhasználók probléma esetén a továbbiakban is kérhetik a térítésmentes belső hálózatmosatást, igénybejelentésüket a 06/30/689-5328 telefonszámon, Soós József művezetőnél tehetik meg.

 

Köszönjük megértésüket és segítő együttműködésüket!

VASIVÍZ ZRt.

vissza