Hírek



Szennyvízkutatás: Szombathelyen a koronavírus koncentrációja alacsony


IMG_7696.jpg

A szennyvízben megjelenő koronavírus nyomokból előre lehet jelezni egy esetleges újabb járványt, ezért indított országos kutatást a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A programban részt vesz Szombathely is VASIVÍZ ZRt. révén. Az eredmények azt mutatják, hogy Szombathelyen a szennyvízben mért vírus koncentrációja alacsony, ennek alapján a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben jelentős emelkedés nem várható.


A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársai egy új vizsgálati módszert fejlesztettek ki, amely az új típusú koronavírus környezetünkben való jelenlétét vizsgálja, elsősorban a szennyvízből vett mintákban. Az eredmények alapján akár 2 hetes előrejelzés is adható a várható új esetekkel kapcsolatban, ugyanis ha a környezetben igazolják a kórokozó jelenlétét, akkor a környéken tünetmentes emberek, csoportok élhetnek. Július 15-én elkészültek az újabb heti eredmények a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban. Az elmúlt hetekben már nemcsak Budapesten, hanem valamennyi megyében mintavételezésre került sor.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a vizsgált településeken a szennyvizekben mért vírus koncentrációja mindenhol egyaránt alacsony, ennek alapján a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben jelentős emelkedés nem várható. Ugyanakkor míg a tendencia a környező nagyvárosokban csökkenő (Zalaegerszeg, Győr, Veszprém, azaz zöld színnel jelzett, addig Szombathelyen ez az érték a sárga mezővel jelzett, azaz nem csökkent, hanem azonos szinten maradt az elmúlt héten.

Fontos hangsúlyozni, hogy a fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírus örökítőanyagának jelenlétét vizsgálják, annak érdekében, hogy az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhessenek – áll a közleményben.

Az országos szennyvízvizsgálatok célja nem pusztán kutatás, hanem az egyéb járványügyi vizsgálatok kiegészítése, az előrejelzés támogatására. Számos nemzetközi tanulmány igazolja, hogy egy adott közösségben a tünetekkel rendelkező esetek számának növekedése minimum 4-10 nappal követi a szennyvízben kimutatható örökítőanyag koncentráció emelkedést. Egyéb vírusok mellett már az új koronavírusra is rendelkezésre állnak az erre vonatkozó bizonyítékok.

 

vissza