Keressen minket a facebook-on is! FőoldalCsapvíz

Csapvíz

A csapvíz Magyarországon a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.

 

A több mint száztíz éves szakmai múlttal rendelkező VASIVÍZ ZRt. Vas megye legnagyobb közszolgáltatójaként 202 település ivóvízellátását biztosítja. Feladatunk, hogy a nap 24 órájában friss, egészséges ivóvizet juttassunk el a mintegy 225 ezer fogyasztónkhoz.

A vízszolgáltatás mellett jelenleg 76 településen végzünk csatornaszolgáltatást 20 szennyvíztisztító teleppel, 172 ezer fogyasztó számára.

Évente mintegy 12 millió köbméter vizet értékesítünk, és több mint 7 millió köbméter szennyvizet kezelünk.

Büszkék vagyunk rá, hogy a mélyfúrású kutakból származó, magas ásványi anyag tartalmú Vas megyei ivóvíz az egyik legjobb minőségű víz Magyarországon. Az ivóvizet biztonságos vízbázisokról, szinte mindenütt mélyfúrású kutakból nyerjük ki, mely alig szorul tisztításra. Szerencsések vagyunk, hogy az ország olyan részén lakunk, ahol a föld ilyen kincset rejt. A víz minőségét természetesen cégünk laboratóriumában folyamatosan vizsgáljuk, valamint az ÁNTSZ is szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végez.

A Vas megyei csapvíz minősége ásványvíz minőségű. Egy felső kategóriás ásványvíz ásványianyag-tartalma kb. 500-520 milligramm literenként, a szombathelyi csapvízé 400 és 500 milligramm között van. Ez az egyik legjobb mutatója annak, hogy mennyire jó minőségű a szombathelyi csapvíz, mely alacsony nátriumtartalma miatt a magas vérnyomástól szenvedőkre kiváló élettani hatással bír. Az ivóvíz ammónium- és nitritmentes, nyomokban vas és mangán megtalálható benne, valamint kevés kloridot és szulfátot tartalmaz. Kémiailag és bakteriológiailag folyamatosan ellenőrzött, megbízható, jó minőségű víz, melynek nagy hányada vízkezelés nélkül kerül a hálózatba. A szolgáltatott víz csupán egyötöd részénél kell vastalanítani, ez pedig levegő segítségével, vegyszerek hozzáadása nélkül történik.

Az Európai Unió jelentősen szigorította az ivóvíz arzéntartalmának határértékét. Az új, 10 mikrogramm/literes határérték betartását ivóvízminőség javító programok megvalósításával érjük el azokon a területeken, ahol ez szükséges.

A VASIVÍZ ZRt. által ivóvízzel ellátott fogyasztókhoz minden településen az előírásoknak megfelelő minőségű ivóvíz kerül a megszigorodott határértékek életbe lépését követően is.

A VASIVÍZ ZRt. szolgáltatási területén is van, ahol megjelenik az arzén a nyers vízben. Ezeken a területeken a nyers víz tartalmaz határérték feletti arzént, de az üzemeltetésben történő beavatkozásoknak,  illetve a technológiai változtatásoknak köszönhetően  azt határérték alatt tartjuk, az ivóvízminőség javító programok megvalósulásáig. Egyetlen helyen, Tömördön nem pályáztunk a fejlesztési programban, ám itt a szomszédos vízellátó rendszerrel történő összekötésnek köszönhetően oldódik meg véglegesen a probléma.

A VASIVÍZ ZRt. által ellátott, érintett települések: Tömörd, Csepreg, Kiszsidány, Horvátzsidány, Peresznye, Olmód, Tormásliget, Iklanberény, Lócs, Nemesrempehollós, Egyházasrádóc, Rádóckölked, Nagykölked, Harasztifalu, Körmend, Magyarnádalja, Vasalja, Halogy, Daraboshegy, Szarvaskend, Nagymizdó, Döröske, Döbörhegy, Farkasfa, Gersekarát.

Miért folyik időnként vöröses színű víz a csapokból?

Abban az esetben, ha ritkábban nyitjuk ki a csapot, a csőfalára lerakódnak a vízben lévő ásványi anyagok, így a vas is. A vízcsap kinyitásakor, nyomásváltozáskor a cső faláról leválik a vastartalmú lerakódás, így kerülhet, a pohárba. Ritkább használat esetén célszerű először kifolyatni a vizet, mielőtt elfogyasztjuk.

Ártalmas-e a vízben lévő vas?

A vízben lévő vas és mangán nem ártalmas, semmilyen veszélyt nem jelent az egészségünkre. Azért, hogy mosáskor ne szennyezze el a vasas víz a ruhát, a VASIVÍZ ZRt. – ahol indokolt – vastalanító berendezéseket üzemeltet és gyakran tisztítja, öblíti a csővezetékeket.

 Miért érezzük időnként klórszagúnak a vizet?

A VASIVÍZ ZRt. a vízellátási folyamat során, legtöbbe esetben nem klórozza a vizet. Időnkénti fertőtlenítés előfordul csőtörések, műszaki beavatkozások esetén, biztonsági okokból, a betegségek, járványok megelőzésére.

Mit jelent, ha fehéres víz folyik a csapból?

Egyes takarékos csaptelepek, levegőt kevernek a vízhez. A víz fehérségét a levegő okozza.  Ez a levegő másodpercek alatt eltávozik a kifolyt vízből.

Palackos vizet vagy csapvizet igyunk?

A palackozott vizek eltérő mennyiségben tartalmaznak különböző ásványi anyagokat, melyeket fel kell tüntetni a palackon. A vízben vannak olyan összetevők, amelyek nagy mennyiségben az egészséges embernek ártalmasak:  ilyen például a nátrium és  a fluorid. A sok nátrium fogyasztása a magas vérnyomásúaknak kifejezetten káros, a nagy fluoridtartalmú viz a fogzománcot károsítja.

A VASIVÍZ ZRt. által szolgáltatott ivóvíz nagy ásványi anyag tartalmú.

Fogyasztása egészséges, bármilyen mennyiségben megengedett. Szervezetünk jó működéséhez, egészségünk megóvásához 2-3 liter folyadék szükséges.    

Hogyan távolíthatjuk el háztartási gépeinkből a vízkövet?

A kemény víz fogyasztása az emberi szervezetnek jó, hátránya, hogy 60° feletti melegítéskor vízkő képződik belőle. A vízkő eltávolítására drága vízkőoldók helyett használhatunk ecetet, citromsavat.

Vásároljunk-e házi víztisztító berendezéseket?

A VASIVÍZ ZRt. által szolgáltatott ivóvíz megfelel az Európai Unió szigorú előírásainak. Felesleges költséges víztisztítókat felszereltetni. Ha mégis ilyeneket vásárol valaki, akkor ügyelnie kell arra, hogy csak az ÁNTSZ által bevizsgált és ellenőrzött készüléket vásároljon.

A házi tisztítók szűrőcseréjének elmaradása, vagy nem megfelelő szűrővel történő működtetése betegségeket okozhat.

Hibabejelentés
Vízszolgáltatás és szennyvíz-szolgáltatás tekintetében egyaránt hívható telefonszámok:
Általános hibabejelentés:
06 94 500 245
Ingyenesen hívható zöld szám: 06 80 201 232
Általános hibabejelentés és mérőállás bejelentés leolvasási időszakban:
06 94 325 550
E-mail: vasiviz [ at ] vasiviz.hu
Hétvégén:
Vízszolgáltatás: diszpecser [ at ] vasiviz.hu
Csatornaszolgáltatás: csatornaszolgaltatas [ at ] vasiviz.hu
Fedett uszoda és Termálfürdő